Geirpedia

Fra Geirpedia
Skjermdump fra Minimauds eksellent gjørmehull

Geirpedia, tidligere WikiMaud, er et navlebeskuende nettsted du med stor sannsynlighet aldri vil få bruk for.

Geirpedia inneholder en rekke artikler som direkte eller indirekte kan knyttes til individet Geir og er å betrakte som sistnevntes sandkasse på nett, men inneholder også en del materiale skapt av øvrige godtfolk. Geirpedia liker å assosiere seg med hjemmesidene som var i vinden seint på 1990-tallet; de som ingen egentlig besøkte, og som siden ble fullstendig utkonkurrerte av ufyselige trender som blogging og sosiale nettsamfunn. Etter et drøyt års stygg lefling med bloggplattformen WordPress, vendte Geirpedia tilbake til wikirøttene i mai 2015.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlige forløpere (2004-2008)[rediger | rediger kilde]

Skjermdump fra skribleri i Google Site Creator, inkl. konseptet «fra leksikonet» som var Geirs første lefling med leksikonkonseptet.

Geirpedias åndelige forløper var nettstedet som gikk under tittelen Minimauds eksellente gjørmehull. I likhet med Geirpedia inneholdt gjørmehullet diverse artikler vedrørende Geir og hans alter ego Minimaud, slik som biografi, venneartikler og anbefalte musikkartister. Gjørmehullet var ikke et spesielt vakkert nettsted, men hadde en viss hjemmesnekret sjarm i og med at det faktisk var bygget fra grunnen av Geir selv. Nøyaktig når gjørmehullet ble opprettet vites ikke, men antagelig var det i 2004 en gang. Om Geirpedia - Faksimile fra googlepages

Gjørmehullet ble erstattet av nye sider hos tjenesten Google Page Creator våren 2006, en tjeneste som med sine ferdige oppsett gjorde det lettere å prioritere tekstproduksjon fremfor knoting med skrifttyper i html. Biografi og venneartikler ble overført fra gjørmehullet, men ble på de nye sidene supplert av et tilskudd kalt «skriblerier». Dette var artikler som dukket opp med ujevne mellomrom og som gjerne tok for seg hendelser siden forrige oppdatering, samt øvrige tilfeldige skribleinnfall. Dette førte til at nettstedet ofte ble omtalt som en blogg, noe bakmann Geir på det heftigste benektet. Nettstedet hadde ingen bloggfunksjonalitet og var heller å regne som en god, gammeldags og herlig umoderne hjemmeside.

I 2007 fulgte søsternettstedet The Spirit of the Nation, som tok for seg reisa til Tanzania i januar-februar 2007. Også The Spirit of the Nation benyttet seg av Google Page Creator.

Høsten 2008 ble det kjent at Page Creator-tjenesten kom til å stenge og sidene overføres til Google Sites, noe som blant annet ville medføre enkelte endringer i oppsett og utseende. Omleggingen ble dårlig mottatt av Geir, som følgelig begynte å søke etter alternative hjemmeside-tilbydere.

WikiMaud (2009-2014)[rediger | rediger kilde]

Omleggingen til Google Sites, kombinert med en dyp fascinasjon for wiki-konseptet, resulterte 13. februar 2009 i opprettelsen av wiki-nettstedet WikiMaud. Dette nettstedet benyttet seg av den polske wiki-tilbyderen Wikidot og var plassert på wikimaud.wikidot.com. WikiMaud var et helt nytt nettsted som ikke overførte noe materiale fra de tidligere hjemmesidene, og opprettelsen representerer dermed begynnelsen på dagens Geirpedia.

WikiMaud bar helt fra starten tydelig preg av å være en wiki og et nettleksikon, tungt inspirert av Wikipedia, men var fritatt fra alt som har gjort sistnevnte til en god encyklopedi. For det første hadde WikiMaud et svært begrenset omfang, ambisjonsnivået lå på høyde med Nederland, kvalitetskravet var tilnærmet ikke-eksisterende og tvilsomme påstander trengte slett ikke å dokumenteres ved hjelp av referanser. Dette åpnet for artikler seriøse nettaktører ikke ville rørt med ildtang, slik som den fyldige omtalen av bandet The Leather Pants og detaljerte biografier om døgenikter som Per T., Sebastian og kloakkrotta Finny.

Skjermpdump fra WikiDot-utgaven av WikiMaud

I en kort periode var aktiviteten på nettstedet forholdsvis høy, og mot alle odds deltok flere medlemmer aktivt. Etter en lovende start ble så prosjektet offer for skiftende interesser og universitetsstudier, og nettstedet ble senere samme år unndratt offentligheten og lagt i dvale. En sørgelig bieffekt av å skjule nettstedet, var at maksimalt fem medlemmer kunne beholdes. Et knippe inaktive medlemmer pluss Hildefjas måtte derfor sparkes, noe som drastisk reduserte det feiende flotte medlemstallet.

Sent i 2010 ble WikiMaud relansert i en ny og marginalt friskere utgave. Samtidig ble flere artikler slettet eller kraftig omarbeidet og det egosentriske fokuset på Geir mer rendyrket. I tillegg ble ambisjonsnivået ble senket fra å ha minimum 2 aktive bidragsytere til å ha én aktiv bidragsyter, nærmere bestemt Geir selv. Alt over dette ble regnet som en bonus og/eller som en plage. Relanseringen førte også med seg et nytt og marginalt friskere utseende av nettsida.

Skjermdump fra Wikispaces, mars 2015

Sommeren 2011 ble WikiMaud flyttet fra Wikidot til konkurrenten Wikispaces. Årsaken var at Wikispaces ble ansett å være noe enklere i bruk, blant annet gjennom bruken av en WYSIWYG-editor, selv om dette riktignok til en viss grad gikk på bekostning av funksjonalitet og tilpasningsmuligheter.

I september 2013 ble det meste av wikifunksjonaliteten skjult for ordinære besøkende på nettstedet, slik at nettsidene fremstod lettere og renere for den jevne besøkende. Kort tid etter fulgte den første øl-anmeldelsen, en type innslag som siden har kommet til å dominere Geirpedia. Medaljens bakside var at WikiMaud, tross sterke protester, nok en gang ble omtalt som en blogg av enkelte.

Geirpedia (2014-)[rediger | rediger kilde]

Den berømte dråpen kom i form av at bildetekster plutselig ikke lenger lot seg bryte

I tråd med utviklingen fra en offentlig wiki til en mer personlig nettside, endret WikiMaud navn til Geirpedia i mai 2014.

I februar og mars 2015 ble Geirpedia nok en gang flyttet, denne gangen fra Wikispaces til WordPress. Dette innebar at Geirpedia fra da av rent teknisk var en blogg, selv om man i størst mulig grad forsøkte å dempe preget av det grufulle bloggformatet. Blant årsakene til flyttingen fra Wikispaces var misnøye med skjermtilpasning på mobile enheter, lite støtte å finne på nett med tanke på spørsmål og problemløsning m.m. Trekkplastre fra WordPress omfattet blant annet brukervennlighet, fleksibilitet (på enkelte områder), bedre tilpasning til ulike skjermstørrelser og kommentarfelt, samt det faktum at løsningen inneholdt funksjoner som går langt utenfor det man normalt forbinder med en bloggplattform. Et stort pluss var selvsagt det at man nå kunne vippe nettstedet over til domenet www.geirpedia.com, tross minus 20 i IKT-skillz.

Etter et drøyt år slo igjen rastløsheten inn, da Geirpedia gikk tilbake til wikirøttene og fikk oppfylt ønsket om å knattes inn i Mediawiki - Wikipedias eget format - via gratistilbyderen Miraheze. Ulempen var selvsagt at også det flotte Geirpedia-domenet ble slått ut med vaskevannet, men det fikk så være.

Geirpedia på WordPress: En bloggplattform, men likevel den til da klart peneste utgaven av nettstedet.

Formål[rediger | rediger kilde]

Geirpedia spesialiserer seg på å være et nettsted du overhodet ikke har bruk for, og er i tråd med dette behagelig fritatt for konkrete formål og ambisjoner.

Underholdende artikler kan likevel forekomme.

Kan Geirpedia brukes i skolen?[rediger | rediger kilde]

Ja. Geirpedia er minst like pålitelig som andre tilfeldige nettsider man kan google seg frem til, og kan følgelig blindt brukes av skoleelever med manglende kritisk sans. Av lærere kan Geirpedia brukes i undervisning som skrekkeksempel på upålitelige nettsteder med småpent utseende.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Selv om Geirpedia inneholder en del informasjon man ikke så lett kan finne frem til på internett forøvrig, har Geirpedia blitt kritisert av Geirpedia for å blande fakta og fiksjon, uten at det klargjøres i artiklene hva som er hva. Eksempelvis er de delene av Sebastians biografi som er lagt til 1980-tallet nesten utelukkende fiktive, før den gjennom omtalen av 1990-tallet gradvis går over til å basere seg på faktiske forhold. Et tilsvarende skille finner man i artikkelen om nøsk, mens andre artikler som den om The Leather Pants er nær 100% faktabasert.

Geirpedia er klar over problemet og jobber ikke med saken.